Alpinism si Escalada

In sectiunea Alpinism si Escalada sunt prezentate pe scurt principalele locatii din imprejurimile Turzii. De asemenea vor fi completate si actualizate progresiv informatiile prezentate si vom oferi directionari spre site-uri specializate si link-uri spre persoane resursa recomandate.

Cheile Aiudului (Valisoarei sau Poienii) se afla in estul Muntilor Trascau.

Sunt strabatute de drumul DJ 107 M modernizat Aiud - Rimetea si se afla la o distanta de cca 15km de Aiud, respetiv 15km de Buru, 35km de Turda, 65km de Cluj Napoca. Exista curse de autobuze doar din si spre Aiud.

Citește mai departe...

Cheile Tureni se afla la 23 km de Cluj-Napoca (partea amonte cu acces din satul Tureni) si 8 km de Turda (partea aval cu acces prin satul Copaceni). Sunt chei foarte salbatice raportat la distanta mica fata de localitati, avand o diversitate a florei si faunei neasteptata.
Caracteristica zonei: roca este calcar destul de friabil in multi pereti care, in general, sunt de dimensiuni mici (10-60m). Traseele de escalada sportiva evita in mare parte portiunile friabile, in schimb, traseele vechi, clasice nu!

Citește mai departe...

Cheile Turzii se află în apropiere de Turda și Cluj. Acccesul în chei se face pe potecă turistică, mașina trebuie parcată în afara cheilor.

Câteva trăsături ale cățărării în zonă: Discipline de cățărare: escaladă sportivă, escaladă pe mai multe lungimi de coardă (cu asigurări fixe și rute cu asigurări mobile)

Acces la chei: din satul Petreștii de jos sau satul Cheia. Apropierea de rute de cățărare: între 10 și 30 minute.

Cele mai potrivite sezoane de cățărare: primăvara și toamna. Vara poate fi foarte cald. Surse de apă: este un izvor în mijlocul cheilor, lângă poteca turistică. 

Citește mai departe...

Localizare: Masivul calcaros Coltii Trascaului (1113m)-Piatra Secuiului (1129m) este situat in Muntii Trascau (grupa a Apusenilor) in estul localitatii Rimetea, jud. Alba. 

Acces: se face pe drumul ce uneste localitatile Buru (de pe Valea Ariesului) si Aiud (de pe Valea Muresului). Pana la Rimetea sunt 58km din Cluj-Napoca, 28km din Turda si 23km din Aiud.

Zona are un potential enorm pentru catarat si este in curs de amenajare. Traseele sunt descrise de la stanga la dreapta (privit dinspre Rimetea); sunt pe spituri si pot fi facute si in mansa. Datorita climei deosebite, aici cataratul se poate practica in toate anotimpurile.

Citește mai departe...

Zona este destul de vasta ca intindere si consta din numerosi pereti calcarosi de mici dimensiuni (pana in 30m) raspanditi in jurul Cetatii Lita – o ruina de cetate medievala construita in 1241. Practic zona apartine bazinului Vaii Ierii avand o expunere generala sud-vestica cu un peisaj deosebit.

Peretii sunt predominant verticali, dar au si fete cazute si surplombe. Traseele sunt bine asigurate cu gujoane si ancore chimice, toate avand topuri duble.

Zona este in lucru avand pana in prezent peste 30 de trasee grupate in doua zone: Sirul Pietrelor si Stancile Ciobanului. Unele trasee scrise la baza nu au inca montate asigurarile, dar pot fi catarate in mansa pusa prin traseele alaturate.

Mai multe informatii: Trasee la Cetatea Lita

Citește mai departe...